Bükkszék
Bükkszék

Bükkszék (1903-ig Szék) a Pétervásári-dombságon Egertől 30 km-re északnyugatra fekvő település. Közúton közelíthető meg; a legközelebbi vasútállomás a Kál-Bátonyterenye közötti vasútvonalon Sirok, ahonnan a nappali órákban minden vasúthoz autóbusz csatlakozás van.
A csapadék 600-640 mm, a középhőmérséklet 8,3-8,5 C, a napfénytartam 1850 óra. A település tengerszint feletti magassága 350 m. A falun a Bükkszéki-patak folyik keresztül.
Természetes növényzete tölgyes, állatai nagyvadak. Erdőterülete 53%-ot tesz ki. Talaja agyagbemosódásos barna erdőtalaj.
Az 1930-as években az ún. "Bükkszéki boltozaton" mélyfúrások telepítésével ifj. Lóczy Lajos és Schréter Zoltán geológusok szénhidrogén kutatást kezdeményeztek. A kutatás eredeti célját csak részben érte el, mivel a kitermelt olaj mennyisége nem volt jelentős, azonban ekkor fedezték fel itt a repedésekkel, hasadékokkal átszőtt mészkövet, pontosabban az ott lévő 39-40 fokos hévizet. Erre először kisebb fürdő létesült, amit később a nagy érdeklődésre tekintettel, bővítettek. A település természeti értékét elismert gyógyvize mellett a környező tiszta levegőjű fenyő és lomblevelű erdő nagymértékben növeli, ami a faluból gondozott turistaúton, 30 perces sétával érhető el.
 

Falu története képekkel
Templom részletes története képekkel