A kőkúti Szent László kápolna

A helyi lakosság igényére épült 1992-96 között , kisebb-nagyobb megszakításokkal Kovács Győző plébános  szervezésével és irányításával. A hívek adakozással, társadalmi munkával, a főegyházmegye, az Európa Hilsfonds, a helyi kft-k, szervezetek és magánszemélyek anyagi támogatással járultak hozzá építéséhez.
A Kormos gyula egri építész által tervezett kis kápolna külső megjelenésében és belső szerkezetében egyaránt szerencsésen ötvözi a középkori templom és a modern építészet stílusjegyeit, jól illeszkedve az ideálisan szép környezetbe. A sarkon magasodó hengeres harangtorony, alul ferdén lejtő, nyújtott gótikus ablakával, a hátul félköríves apszissal záródó szögletes tere nemesen egyszerű, szép látvány, amivel belső tere is tökéletesen harmonizál, berendezésével együtt az összehangolt tervezés és kivitelezés eredményeként. A színes ólomüveg ablakokat "középen Mária és Erzsébet képével" és a világítótesteket L. Szabó Erzsébet Munkácsy díjas tervező készítette, az oltárképet és a keresztutat Borics József festette. A tetőtér ács munkáit Hak Antal, a famunkákat Tóth József egri műbútorasztalos készítette. A harangot a főegyházmegye papságának adományaiból ifj. Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő öntötte. A külső és belső tér festését Nagy Sándor szajlai festőmester végezte, a burkolatot id. Ipacs István készítette. A munkálatok folyamán legtöbbet Molnár Mózes kőkúti lakatos segédkezett.
A kis templom nemcsak a helybéliek, hanem a térség egyik büszkesége is. Dr. Seregély István érsek úr honfoglalásunk 1100. évében, 1996 december 8-án szentelte fel.
 

Nagyítás NagyításNagyítás